۳۱ راه هوشمندانه برای انگیزه دادن به خود

روش-های-ایجاد-انگیزه درونی

انگیزه یک امر درونی است و باید خودتان آن را ایجاد کنید. به دنبال هیچ فرد یا شرایطی در بیرون برای ایجاد انگیزه نباشید. طبیعی است که در برخی روزها حوصله ندارید و نمی‌خواهید کاری کنید. اما نباید اجازه دهید که بی‌انگیزگی شیوه زندگی شما شود و با روش‌های ساده خودتان را ترغیب کنید پیش بروید.

تکنیک‌های ساده‌ای وجود دارد که انگیزه لازم برای دست به کار شدن را می‌دهد. بعد از مدتی متوجه خواهید شد که هر کدام از این روش‌ها به عادت روزانه تبدیل شده است.

دانستن کافی نیست، باید دست به عمل بزنید.
آرزو کردن کافی نیست، باید انجامش دهید.
ولفگانگ گوته

۱. فقط شروع کنید انگیزه خودش از راه می‌رسد

نباید منتظر انگیزه باشید تا شروع به کار کنید. اگر انتظار دارید که هر روز با انگیزه‌ای عالی کار کنید، شاید هیچ وقت به هیچ هدفی نرسید. نکته جالب این است که وقتی به هر شکلی شروع کنید، بعد از مدتی احساس می‌کنید که کارها ساده‌تر و خوشایند‌تر شده و بعد انگیزه پیدا می‌کنید. تصور اشتباه درباره انگیزه این است که باید قبل از شروع کار وجود داشته باشد اما انگیزه بعد از حرکت کردن است که در شما ایجاد می‌شود.روش-های-افزایش-انگیزه

۲. از کوچک شروع کنید

اگر احساس می‌کنید که اهداف بزرگ‌ باعث اضطراب و دلهره‌تان می‌شود، به خودتان اجازه ندهید کارها را به تعویق بیاندازید. در عوض آن را به مراحل کوچک‌تر تقسیم‌بندی کنید و سپس تمام انرژی خود را روی همان مرحله بگذارید.

وقتی قرار است که به مقصدی برسید، قدم به قدم به مفصد می رسید نه با یک جهش بزرگ. برای رسیدن به هر هدفی نیز یک قدم کوچک برای هر مرحله مشخص کنید و تنها تمرکز خود را بر روی آن قرار دهید به این شکل از امکانات و زمان خود بهتر می توانید استفاده کنید.

۳. به دنبال راحتی مطلق نباشید

از منطقه امن خود خارج شوید. تجربیات و موفقیت‌های زیادی در بیرون منتظر شما است. اگر به دنبال راحتی و امنیت مطلق باشید، انگیزه برای همیشه از شما خداحافظی می‌کند. وقتی تمایل زیادی برای بودن در منطقه راحتی خود دارید، اگرچه در کوتاه مدت حس آرامش به شما دست می دهد اما در بلند مدت باعث می شود هیچ پیشرفتی نداشته باشید.

کشتی در بندر امنیت دارد، اما بندر جایی نیست که کشتی برای آن ساخته شده باشد.

۴. اگر باز هم کارها را به تعویق انداختید، باز هم از کوچکتر شروع کنید

اگر هنوز عادتِ امروز و فردا کردن دست از سر شما برنداشته است، باز هم برنامه‌های‌تان را به کوچک‌تر تقسیم‌بندی کنید. مهم‌ترین کار پیش رفتن است تا نیرو و انگیزه برای ادامه کار فراهم شود، پس از قدم‌های کوچکتر اما پیوسته شروع کنید. وقتی تصمیم بگیرید به جای یکساعت تنها ۵ دقیقه روی یک کار زمان بگذارید، بیشتر ترغیب می‌شوید که شروع کنید، اما همین ۵ دقیقه در اغلب مواقع باعث می‌شود دیگر تمایلی به کنار گذاشتن کار نداشته باشید.

۵. عوامل حواس پرتی روزانه را کاهش دهید

هنگامی که عواملی در اطراف شما وجود دارد که به راحتی حواس شما را پرت می‌کنند، تمرکز کردن سخت می‌شود. ببینید چه چیزی باعث عدم تمرکز شما شده است.

می‌خواهید مطالعه را شروع کنید اما همان موقع پیامی از دوست‌تان دریافت می‌کنید و می‌گویید خوب است تماسی با او بگیرم. به کاری که در دست دارید به عنوان مهم‌ترین کار دنیا نگاه کنید. اجازه ندهید که هر چیزی توجه شما را به خود جلب کند.

۶. مسئولیت پذیر باشید

به اطرافیان خود بگویید که چه تصمیمی گرفته‌اید. از یک یا تعدادی از دوستان بخواهید که به طور مرتب پیشرفت شما را بررسی کنند. به این شکل به احتمال زیاد کمتر تمایل پیدا می‌کنید که از کارها شانه خالی کنید یا با اولین مشکل تسلیم شوید. مسئولیت زندگی‌تان را خودتان به عهده بگیرید. البته توجه داشته باشید از افرادی کمک بخواهید که شما را از ادامه کار مایوس نکنند.

در صورتی که می‌خواهید خود پیگیر فعالیت‌هایتان باشید، کارهای روزانه خود را یادداشت کنید تا ببینید زمان خود را چگونه می‌گذرانید، وقتی ببینید که حجم زیادی از زمان شما صرف هیچ کار ارزشمندی نمی‌شود، ترغیب می‌شوید که نطم بیشتری به زندگی خود بدهید.

امنیت توهم است. زندگی یا یکی ماجراجویی جسورانه است یا هیچ.     هلن کلر

۷. با هر فردی نشست و برخاست نکنید

زمان کمتری را با افراد منفی سپری کنید که همیشه به جنبه‌های تاریک قضیه فکر می‌کنند و نسبت به همه چیز بدبین هستند. زمان بیشتری را صرف معاشرت با افراد مشتاق و با انگیزه کنید و اجازه دهید انرژی آنها به سمت شما جریان پیدا کند. وظیفه اصلی پیگیری اهدافتان با شما است و در صورتی که نتوانید آنچه را قلبا میخواهید به سرانجام برسانید، بر زندگی و شخصیت شما تاثیر منفی خواهد گذاشت، بنابراین اجازه ندهید که گفته های دیگران تاثیری بر شما داشته باشد.

۸. از افرادی که نمی‌شناسید انگیزه بگیرید

مجبور نیستید برای گرفتن انگیزه تنها خود را محدود به افرادی کنید که به شما نزدیک هستند. چون ممکن است چنین فردی را در حال حاضر در اطرافتان نداشته باشید.

تعداد بسیار زیادی کتاب‌های انگیزشی، زندگینامه افراد موفق، پادکست و محصولات موفقیت وجود دارد که می‌توانید انگیزه خود را با کمک آنها بالا ببرید.

افزایش-انگیزه-و-بهبود-فردی

۹. به ارزش زندگی‌ که به شما داده شده فکر کنید

اغلب افراد، قدردان زندگی ارزشمندی که به آنها داده شده است نیستند. شما این‌گونه نباشید و فراتر از زندگی روزمره فکر کنید. این فرصت طلایی را از دست ندهید و نقش خود را در زندگی به خوبی ایفا کنید. یک هدف ارزشمند می‌تواند سوخت خوبی برای حرکت به جلو باشد، پس اجازه ندهید بابت زندگی که می‌توانست سودمند و مثمرثمر باشد، در آینده حسرت بخورید. فعالیت‌های خود را هوشمندانه و براساس منفعت طولانی مدت انتخاب کنید.

۱۰. به موزیک انرژی‌بخش گوش دهید

یکی از ساده‌ترین کارها در زمانی که احساس می‌کنید انرژی ندارید، گوش دادن به موسیقی است. موسیقی می‌تواند به شما انرژی و انگیزه بدهد و روحیه‌تان را بهتر کند.

۱۱. با خودتان مهربان باشید

ساده‌ترین کار این است که در هنگام شکست یا هر لغزشی خودتان را سرزنش کنید. اما چه نتیجه‌ای به همراه دارد؟ تنها احساس بدی پیدا می‌کنید و انگیزه کمتر برای ادامه خواهید داشت. شما باید مهربان‌ترین فرد نسبت به خودتان باشید. اگرچه جدیت لازم برای بررسی علت انجام نشدن کارها و اشتباهات را نیز در خود داشته باشید. سهل گرفتن بیش از حد یا سخت گیری زیاد نسبت به خود باعث راحت طلبی و دلزدگی زیاد می‌شود، تلاش خود را برای پیش برد اهدافتان بکنید اما شرایط خود را نیز در نظر داشته باشید.

۱۲. سازنده و مثبت فکر کنید

برای اینکه مشکلاتی که با آنها روبرو می‌شوید درس‌هایی ارزشمند و کمتر آسیب‌رسان داشته باشند، سازنده فکر کنید. از خود سوال کنید:

  • درسی که می‌توانم از این موقعیت یاد بگیرم چیست؟
  • آیا تنها من هستم که در زندگی با موانع روبرو می‌شوم؟
  • یک فرد مقاوم و مدبر در این موقعیت چگونه عمل می‌کند؟
  • چه اقدامات موثری در این موقعیت می‌توانم انجام دهم؟
  • راه حل این مسئله چیست؟

۱۳. وانمود کنید

طبیعی است که در برخی روزها انگیزه کمتری داشته باشید. اما بی‌انگیزه بودن نباید باعث شود روزتان را تلف کنید. چهره خود را باز کنید، راست بیاستید، سرتان را بالا نگه دارید، قدم‌‌های محکمی بردارید.

ظاهر یک فرد مطمئن را در خود ایچاد کنید. مطمئن باشید همین کار ساده، احساس و انگیزه شما را بسیار بهتر خواهد کرد. همان طور که افکار روی وضعیت بدن تاثیر می گذارند، وضعیت بدنی شما نیز روی افکارتان تاثیرگذار است، بنابراین وصعیت بدن را از حالت خمود خارج کنید و حالات یک فرد پرانرژی را به خود بگیرید.

وانمود کن تا بتوانی انجامش دهی. جوری رفتار کن که انگار تمام اعتمادی را که برای عمل کردن نیاز دارید در وجودتان است، تا زمانی که به واقعیت شما تبدیل شود.    برایان تریسی

۱۴. حال خودتان را با گذشته خودتان مقایسه کنید

در عوض مقایسه کردن خود با دیگران و تضعیف روحیه، خودتان را با گذشته خود، بسنجید. چقدر پیشرفت کرده‌اید؟ چه چیزهایی یاد گرفته‌اید؟ چه بهبودی در کار یا روحیه‌تان ایجاد کرده‌اید؟. شما هنگامی می توانید خودتان را با دیگران مقایسه کنید که شرایطی کاملا مشابه از نظر شرایط خانوادگی، امکانات و مسائل مالی داشته باشید، که حتی دو فرد در یک خانواده نیز نمی‌توانند در شرایط کاملا مشابه رشد کنند.

بنابراین تنها به روند پیشرفت خود فکر کنید. هر شخصی شرایط، امکانات و موقعیت خاص خود را دارد پس چه چیزی را با چه چیزی مقایسه می‌کنید؟

۱۵. رقابت دوستانه داشته باشید

با یک دوست رقابت دوستانه‌ای برقرار کنید تا یک کار روتین و کسل کننده را به خوبی به اتمام برسانید. به این شکل بیشتر از رقابت، با یکدیگر یک همکاری خوب خواهید داشت تا کارها برای هر دو طرف به نتایج بهتری برسد. برای انگیزه بیشتر شاید بخواهید جایزه کوچکی نیز برای خود در نظر بگیرید.

۱۶. به خودتان یادآوری کنید که چرا این کار را می‌کنید

وقتی انرژی ندارید یا بی‌انگیزه هستید به راحتی علت انجام کارها را فراموش می‌کنید. دو دقیقه وقت بگذارید و سه دلیل اصلی برای انجام این کار (ادامه تحصیل، کارکردن، پس اندار…) را بنویسید.

این نوشته را جایی بگذارید که بتوانید هر روز ببینید یا آن را در گوشی خود ذخیره کنید. علت و چرایی اهدافتان را همیشه به خود یادآورد شوید. همیشه به خود یادآوری کنید که چرا کاری را شروع کردید، چه چیزی به شما انگیزه شروع داد و در صورت انجام کار چه ثمراتی برای شما خواهد داشت.

۱۷. از انجام برنامه‌هایتان لذت ببرید

به تمام شدن کار فکر نکنید، بلکه از روند کار لذت ببرید. شتاب بی‌مورد به شما استرس زیادی می‌دهد در حدی که شاید نیاز باشد کار را دوباره انجام دهید. لذت بردن از کار باعث می‌شود که کار با کیفیت بهتر و در زمان کمتری انجام شود. وقتی هر مرحله کوچک را با موفقیت طی کنید علاقه بیشتری برای پیگیری کار خواهید داشت.

روش های انگیزه دادن به خود

۱۸. برنامه صبحگاهی داشته باشید

صبح برای خود یک برنامه انگیزشی ترتیب بدهید. لازم نیست زمان زیادی صرف این کار کنید، تنها چند دقیقه کافی است. تکرار چند جمله انگیزشی، روبروی آینه ایستادن و به خود لبخند زدن، مطالعه بخشی از یک کتاب انگیزشی، روز شما را خواهد ساخت. روتین‌های صبحگاهی نقش موثری در بالا بردن کیفیت روز دارند.

۱۹. فکر کنید اگر کاری انجام ندهید چه عاقبتی خواهید داشت

با این سوال که اگر به این شیوه زندگی ادامه دهید چه تاثیرات منفی بر روی زندگی‌تان می‌گذارد، به خودتان انگیزه بدهید.

از خودتان سوال کنید: اگر این کار را انجام ندهم، عواقب آن چه خواهد بود؟ این سوالات به شما نیرویی می‌دهد تا بارها انگیزه‌ای که مورد نیازتان است را دریافت کنید. اگر قرار نیست وقت و انرژی خود را برای کارهای سازنده بگذارید، برای چه کار دیگری وقت خواهید داشت؟

۲۰. برای همه آنچه که دارید سپاسگزار باشید

وقتی انگیزه کمی دارید زندگی را از دریچه لنز منفی می‌بینید. چیزهایی که هم‌اکنون می‌توانید در زندگی بابت‌شان شکرگزار باشید، قابل شمارش نیست. با شکرگزاری متوجه می‌شوید که چه امکانات زیادی در زندگی در اختیار دارید که وجود آنها را بدیهی می‌دانید اما نبود هر کدام می‌توانند زندگی شما را مختل کنند

هر روز از خود سوال کنید: سه چیزی که در زندگی بابتش سپاسگزار هستم چیست؟

۲۱. فضای کار خود را ساده نگه دارید

وقت بگذارید و فضای اطراف خود را مرتب کنید. یک فضای کاری ساده و مینیمالیستی کمک می‌کند تا به روشنی فکر کنید.

سادگی، تمرکز و آمادگی ذهنی برای کار بعدی را در شما ایجاد می‌کند. تنها آنچه را که برای انجام کار نیاز دارید، روبروی خود قرار دهید و محیط را از ابزار و لوازمی که باعث حواس پرتی و بی نظمی می‌شوند خالی کنید.

۲۲. فهرست کارهای خود را کم کنید

یک لیست کاری بلند بالا می‌تواند یک قاتل انگیزشی واقعی باشد. بنابراین سعی کنید لیست کارهای خود را به چند مورد مهم کاهش دهید. لیست دیگری داشته باشید برای کارهایی که باید بعدها انجام شوند و در جایی بگذارید که در دید شما نباشد. کارها را براساس الویت انجام دهید و در انتها اگر زمانی باقی ماند به کارهای دیگری بپردازید. زمان ارزشمند خود را صرف کارهای کم اهمیت نکنید.

۲۳. زمان استراحت فراموش نشود

اگرچه نیت خیری دارید اما کار بدون وقفه می‌تواند انگیزه را از بین ببرند. در عوض به مدت یک ساعت و نیم کار کنید و بعد استراحت کوتاهی داشته باشید میان وعده سبکی بخورید، برای هوای تازه بیرون بروید یا حرکات کششی انجام دهید. به این صورت بازدهی بیشتری خواهید داشت. کار بدون وقفه انرژی ذهنی و جسمی شما را می‌بلعد و بازدهی را کاهش می‌دهد.

۲۴. خوش بین باشید

با یک نگاه مثبت و سازنده به مسائل می‌توان انرژی و انگیزه را تقویت کرد. اگر در موقعیتی هستید که به نظر منفی می‌رسد سوالاتی مانند این سوال را از خودتان بپرسید:

چه چیز خوبی در این وضعیت وجود دارد؟ چه فرصت پنهانی در این موقعیت وجود دارد؟ آیا دیدگاه من بر مسئله تاثیر منفی گذاشته است؟ چه نکات مثبتی در این مسئله وجود دارد؟ از چه دید دیگری می‌توانم به این قضیه نگاه کنم؟

ایجاد انگیزه و خوش بینی

۲۵. اهداف واقع بینانه‌ای برای خود در نظر بگیرید

هدفی دارید که آن را بیشتر از توان خود می‌بینید؟

هدف باید متناسب با امکانات کنونی شما باشد، تا بتوانید از همین لحظه شروع کنید.

از طرف دیگر، اهداف باید در حدی بزرگ باشند که به شما هیجان شروع را بدهند. اهداف کوچک و دم دستی مانند تمام کردن یک کتاب آموزشی، در واقع هدف نیستند بلکه برنامه هایی هستند که در مسیر هدفی بزرگتر باید آنها را انجام دهید.

۲۶. تمرین کنید

تمرین کردن تنها روی جسم شما تاثیر نمی‌گذارد. ۲۰ تا ۳۰ دقیقه نرمش روزانه به شما احساس بهتری می‌دهد. با تمرینات جسمی، تمرکز بیشتری روی برنامه‌های خود داشته باشید، انرژی بیشتری در روز احساس می‌کنید و سلامت بدنی بر روی انگیزه شما تاثیر مثبت خواهد گذاشت.

۲۷. دو دقیقه زمان بگذارید و به موفقیت های خود نگاهی بیندازید

چشمان خود را ببندید و به موفقیت‌هایی که تاکنون داشته‌اید فکر کنید. (مهم نیست که در چه بخش‌هایی از زندگی تان بوده است یا در جه حدی بوده‌اند) اجازه دهید این افکار و خاطرات مثبت، انگیزه شما را تقویت کنند. تنها بر روی کارهای انجام نشده، تمرکز نکنید.

از فعالیت‌های انجام شده لذت ببرید و از اینکه از زمان‌تان استفاده خوبی کرده‌اید، از خود، راضی باشید.

تشنه پیشرفت باشید نه کمال

۲۸. به خودتان پاداش بدهید و موفقیت‌های خود را جشن بگیرید

مهم نیست که کار انجام شده چقدر کوچک یا بزرگ است، یک پاداش خوب پس از اتمام کار، انگیزه شما را افزایش می‌دهد. می‌توانید موفقیت‌تان را به هر شکلی جشن بگیرید مثلا یک دقیقه از خودتان برای کاری که کرده‌اید تشکر کنید، یک کتاب به خودتان هدیه بدهید یا به رستوران بروید. این کارها باعث می‌شوند به خودتان یادآوری کنید که خوب پیش رفته‌اید و انگیزه بیشتری برای ادامه راه پیدا کنید.

۲۹. یادگیری را به یک عادت تبدیل کنید

یادگیری همیشه اشتیاق شما را برای تلاش بیشتر می‌کند. یادگیری و جذب دانش، همان چیزی است که به شما هیجان پیشرفت می‌دهد و شما را از دیگران متمایز می‌کند. وقتی اطلاعات کمی درباره موضوعی دارید، تصمیمات اشتباهی نیز می‌گیرید و اعتماد به نفس کافی نیز برای انجام کار در خود نمی بینید.

یک اتاق بدون کتاب همانند یک بدن بدون روح است.   سیسرو فیلسوف رومی

۳۰. برای ۲ دقیقه مدیتیشن کنید

وقتی انرژی‌ برای ادامه کار ندارید با چشمان بسته گوشه‌ای بنشینید و روی تنفس‌تان تمرکز کنید. این کار ذهن شما را پاک می‌کند و تنش‌ها را از بین می‌برد. تصویر ذهنی مثبتی از خود و اهدافتان در ذهن داشته باشید. هنگامی که نیاز دیدید برای مدت کوتاهی از همهمه روز فاصله بگیرید و چند نفس عمیق بکشید.

۳۱. به طبیعت بروید

طبیعت همان چیزی است که انرژی از دست رفته را به شما باز می‌گرداند. هر چقدر هم که پر مشغله هستید زمانی را برای طبیعت و هوای آزاد اختصاص دهید.

گاهی اوقات بعدا هیچ وقت از راه نمی‌رسد، همین حالا انجامش بده.

روش‌های ایجاد انگیزه به موارد بالا محدود نیست و خودتان هم می‌توانید روش‌های ابتکاری برای افزایش انگیزه داشته باشید. تصورتان این نباشد که افراد موفق همیشه بالاترین انگیزه را برای کار دارند، آنها هم انسان هستند. چیزی که آنها یاد گرفته‌اند این است که با تکنیک‌هایی انگیزه خود را در بالاترین سطح نگاه دارند. در پایان یادتان باشد انگیزه در ذهن شماست در جای دیگری به دنبال آن نباشید.

آیا مطلب را دوست داشتی؟

۴ / ۵. ۶۹

ادامه مطلب