راهنمای استراتژی تولید محتوا به زبان ساده و عملی

استراتژی-تولید-محتوا-چیست

هدف استراتژی محتوا ایجاد محتوای منسجم و جذاب است. استراتژی کمک می‌کند تا مشخص کنید چه محتوایی باید تولید شود و مهم‌تر از آن، چرا باید تولید شود. در حالیکه یک استراتژی محتوای قوی باعث بهبود نتایج بازاریابی می‌شود، بسیاری از بازاریاب‌ها و مدیران کسب و کار دلیل این موضوع را نمی‌دانند. چهار عنصر زیر نشانگر این مسئله هستند که چرا استراتژی محتوا برای تولید محتوای باکیفیت در بازاریابی امروز حائز اهمیت است.

• محتوای با کیفیت مشتری را جذب و درگیر می‌کند و اعتمادسازی می‌کند.
• با محتوای باکیفیت نادیده گرفته نمی‌شوید. آگهی‌های تبلیغاتی به ندرت توجه کاربران را جلب می‌کند.
• محتوای باکیفیت به مشتریان بالقوه کمک می‌کند تا یک برند شما را به خاطر بسپارند و آنها را ترغیب می‌کند تا شخصاً با شما ارتباط برقرار کنند.
• محتوای باکیفیت تخصص و اعتبار شما را افزایش می‌دهد.

یکی از معروف‌ترین و ساده‌ترین تعاریفی که برای استراتژی محتوا شده است از کریستین هاروسون مدیر Braintraffic و نویسنده کتاب استراتژی محتوا برای وب است:

     برنامه‌ریزی برای تولید محتوا، ارائه و مدیریت مطالب مفید و کاربردی در جهت نیاز مخاطبان است.          

قبل از شروع به تولید محتوا دقیقا برای خودتان روشن کنید که هدف شما از سرمایه‌گذاری بر روی محتوا چیست؟

چه مخاطبانی را می‌خواهید جذب کنید؟
چه چیزی برای ارائه به آنها دارید؟
با مخاطبین بیشتر در سایت به دنبال چه هستید؟
هدف هر چه باشد بدون مشخص کردن استراتژی نتایج لازم را نخواهید گرفت.

در حقیقت وقتی صحبت از استراتژی محتوا می‌کنیم، منظورمان دید طولانی‌مدت به محتوا است. هیچ دو کسب و کاری، استراتژی محتوایِ یکسانی ندارند، پس استراتژی خود را با توجه به اهداف کسب و کار و آینده آن تنظیم کنید. شاید از قبل تولید محتوا کرده باشید و برای شما هم اتفاق افتاده باشد:

محتوا تولید می‌کنید اما ترافیک خوبی جذب نمی‌کنید.
محتوا تولید می‌کنید اما بازدیدکنندگان به سایت شما بازنمی‌گردند.
محتوا تولید می‌کنید اما نمی‌توانید از سایت‌تان کسب درآمد کنید.
دلیل مسائل بالا، استراتژی ضعیف و نداشتن دید طولانی مدت؛ نسبت به این است که “چرا” و “چگونه” محتوا تولید می‌کنید.

با استراتژی محتوا چهارچوبی ایجاد می‌کنید که چه محتوایی تولید و در کجا و چه زمانی منتشر شود. علاوه بر این، با توجه به هدفی که برای آن محتوا انتخاب کرده‌اید، می‌توانید میزان موفقیت آن را بعد از انتشار بسنجید.

برای اینکه یک استراتژی محتوای کارآمد داشته باشید بهترین روش این است که سوالات زیر را از خودتان بپرسید و پاسخ‌های روشنی به آنها بدهید.

  • با محتوای خود می‌خواهید به چه افرادی کمک کنید و چه تجربه ارزشمندی برای او فراهم کنید؟
  • مطالب شما چه دستاوردی برای مخاطب خواهد داشت؟ (چه چیزی یاد می‌گیرد؟ چه کاری را بهتر می‌تواند انجام دهد؟ چه مشکلی از او رفع می‌شود؟
  • در چه کانال‌‌هایی با مخاطب در ارتباط خواهید بود؟
  • محتوا در دستیابی به چه هدفی کسب و کار شما را یاری می‌رساند؟ (افزایش فروش، برندسازی و افزایش وفاداری)
  • درچه فرمت‌هایی تولید محتوا خواهید کرد؟ (متن، عکس، فیلم، اینفوگرافی…)
  • چه بودجه‌ای را برای تولید محتوا در نظر گرفته‌اید؟
  • بعد از توزیع محتوا انتظار چه عکس‌العملی از آنها دارید؟
  • محتوای جدید در چه فواصل زمانی باید منتشر شود؟
  • چه معیاری برای سنجش موفقیت محتوا دارید؟ (میزان بازدید از محتوا، میزان اشتراک گذاری، افزایش خرید)
  • آیا محتوای تولید شده صرفا تبلیغاتی است یا نیازی از مخاطب را رفع می‌کند؟
در محتوانویسی برای سایت، همانند نوشتن کتاب باید یک تصویر کلی داشته باشید. هر فصل داستان با فصل دیگر متفاوت، اما مرتبط است. کتاب می‌خواهد یک پیام واحد را انتقال دهد، در سایت نیز همین استراتژی را در پیش بگیرید.

هر محتوایی باید مرتبط با دیگر مطالبی که در سایت گذاشته‌اید باشد. قبل از اینکه به تولید محتوا برای افزایش ترافیک و سئو فکر کنید به انسجام در پیام و هدف خود فکر کنید.

به طور مثال شاید هدف کسب و کار شما افزایش فروش است پس در محتوای شما باید صداقت و شفافیت نشان داده شود تا جلب اعتماد کند.
استراتژی محتوا به معنای محدود کردن منابع نیز هست. مسلما شما زمان، نیروی انسانی و بودجه نامحدود ندارید که آن را صرف تولید محتوا بکنید.
بنابراین باید تنها بر روی موضوعاتی باید کار کنید که بیشتر بازدهی را خواهد داشت.

استراتژی باعث می‌شود که با مدیریت منابع و امکانات، در زمان کمتر نتیجه بیشتری بگیرید. حتی اگر در ابتدا خودتان به تنهایی تولید کننده محتوا هستید باز هم به استراتژی نیاز دارید.

نکته مهم دیگر در استراتژی محتوا این است که بررسی اثربخشی محتوا بهتر قابل اندازه گیری است. به راحتی متوجه می‌شوید که آیا محتوای تولید شده بازدیدکننده خوبی به سایت جذب کرده است؟ آیا نرخ تبدیل خوبی داشته است؟

نرخ تبدیل: در صدی از کاربران که بعد از ورود به سایت کاری را که شما مدنظرتان بوده است انجام می‌دهند، به کل بازدیدکنندگان. این کار خاص می‌تواند خرید محصول، دانلود یک صوت، اشتراک در خبرنامه و هر چیز دیگری باشد.

چگونه-استراتژی-تولید-محتوا-بنویسیمدر اینجا ۵ مرحله که در طراحی استراتژی محتوا باید رعایت شود را به طور خلاصه با هم بررسی می‌کنیم:

۱. کسب و کار خود را بشناسید: اولین مرحله این است که خود را تعریف کنید. چه کسی یا چه کسانی هستید؟ سعی در رفع چه نیازی از مشتری دارید؟ روش شما برای رفع بهتر یا سریع‌تر این نیاز چیست؟ اهداف کوتاه مدت و بلند مدت شما چیست؟ هر چقدر که صریح‌تر و شفاف‌تر به این سوالات جواب بدهید استراتژی محتوای شما نیز کامل‌‌تر خواهد بود.

۲. مخاطب خود را بشناسید: محتوا برای مصرف کردن است پس بسیار مهم است که بدانید برای چه افرادی محتوا تولید می‌کنید. مخاطب هدف خود را تعریف کنید.
علایق آنها چیست؟ چه مشکلی دارند؟ زمان آنلاین خود را در کجا می‌گذرانند؟ بهترین روش شناخت مخاطب، تهیه یک لیست مشخصات عمومی برای هر گروه از مشتریان هدف است که به آن پرسونای مخاطب گفته می‌شود.

۳. مزیت خود را پیدا کنید: محصولات و خدمات شما تنها محصول در نوع خودش نیست و احتمالا محصولات مشابه دیگری هم در بازار به فروش می‌رسند. چگونه می‌توانید محصولات خود را اصیل، متفاوت و باارزش نشان دهید؟ چه مزیت رقابتی هر چند کوچک دارید که باعث می‌شود نسبت به رقبا برتری خاصی داشته باشید؟

۴. استراتژی‌تان را بنویسید: بهترین استراتژی محتوا اگر به عمل نرسد بی‌فایده است. استراتژی خود را در ذهن نگه ندارید، آن را بر روی کاغذ بیاورید و مرحله به مرحله اجرا کنید.
۵. اندازه‌گیری کنید: یک استراتژی کارآمد باید قابل‌ اندازه‌گیری باشد. معیار سنجش موفقیت به چهار دسته تقسیم می‌شوند. یعنی باید ببینید محتوای شما در این چهار دسته موفق عمل کرده است.
• میزان مصرف محتوا
• اشتراک‌گذاری
• جلب مشتری بالقوه
• فروش

تفاوت استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا در چیست؟

هنگامی که یک برنامه‌ریزی برای محتوا دارید، یعنی چه محتوایی را برای چه کسانی تولید و در کجا منتشر کنید، با استراتژی محتوا روبرو هستید. در حقیقت استراتژی محتوا مفهوم بسیار گسترده‌تری نسبت به بازاریابی محتوا دارد.

استراتژی محتوا وارد بخش عملی نمی‌شود و تنها روی برنامه‌ریزی و تعیین معیارهای سنجش موفقیت‌آمیز بودن محتوا تمرکز دارد. استراتژی محتوا کل فرایند را از قبل از تولید تا نحوه دریافت محتوا توسط مخاطب را شامل می‌شود. استراتژی محتوا نشان می‌دهد که با کمک محتوا چگونه به اهداف کسب و کارتان دست یابید.

هنگامی که از محتوا برای “بازاریابی و فروش محصولات” استفاده می‌کنیم منظورمان بازاریابی محتوا است. هدف اصلی بازاریابی محتوا پاسخ به “چرایی خرید” از شما است. در حقیقت بازاریابی محتوا بر تولید و انتشار محتوا با هدف برقراری ارتباط با مشتریان تمرکز دارد، اما اگر در پشت این بازاریابی یک استراتژی قوی و حساب شده نباشد اثرگذاری لازم را نخواهد داشت.

هدف بازاریابی محتوا جذب مخاطب و تبدیل آنها به خریدار و از خریدار به مشتری دائم است. برای رسیدن به این هدف است که محتوا تولید می‌شود تا مخاطبان شما را شناخته و اعتماد کنند. در بازاریابی محتوا بر تولید و ترویج محتوا تمرکز داریم یعنی بخش اجرایی کار.

به این شکل بدون اینکه شما مستقیم چیزی بگویید، مخاطبان شما را به عنوان یک برند محبوب خواهند شناخت.

منیع: مدیرآفرین

دانلود چک لیست آموزش تولید محتوا

 

 

آیا مطلب را دوست داشتی؟

۱ / ۵. ۱

ادامه مطلب