نیچ مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟

نیچ مارکتینگ (Niche Marketing)

در نیچ مارکتینگ (Niche Marketing) محصولات و خدمات خود را تنها برای بازاری کوچک و مشخص تعریف می‌کنید. بسیاری از سازمان‌ها برای به دست آوردن بخشی از بازار و حفظ وفاداری مشتریان به نیچ مارکت روی آورد‌ه‌اند.

“نیچ” به معنای به دست آوردن بخشی از بازار به وسیله نیازسنجی یک قشر خاص است. این نوع مارکتینگ یک گروه و نیاز خاصی که دارد را مشخص و تنها این نیاز را برطرف می‌کند.

نیچ مارکتینگ کار را برای شما بیش از پیش آسان می‌کند، اما چرا:

  • تبلیغات و بازاریابی هدفمندتری خواهید داشت.
  • در زمینه کاری خود به سرعت می‌توانید به برند تبدیل شوید.
  • مشتریان برای شما تبدیل به یک رسانه تبلیغ‌کننده می‌شوند.
  • می‌دانید کجا مشتریان را به‌راحتی پیدا کنید.
  • هزینه‌های تبلیغات و فروش را کاهش می‌دهد.
  • و برخلاف تصور فروش بالایی خواهید داشت.

وقتی استراتژی خود را بر مبنای نیچ مارکت قرار می‌دهید، اینکه مشتریان خاص شما، کدام رسانه اجتماعی را بیشتر دنبال می‌کنند، به چه مطالبی بیشتر علاقمند هستند، به چه روش تبلیغاتی بهتر پاسخ می‌دهند، با سهولت بیشتری قابل ردیابی است. حال این را مقایسه کنید با بازار بزرگی از مشتریان، کاملا مشخص است که بررسی و سنجش نیاز این گروه بزرگ و تطبیق دادن امکانات محدود خود با نیازهای گسترده آنها تقریبا غیرممکن است، اینجا همان جایی است که نیچ مارکتینگ وارد می‌شود و می‌تواند کسب و کار شما را به خصوص اگر در ابتدای کار هستید و منابع مالی و انسانی محدودی دارید نجات دهد.

قبل از شروع نیچ‌‌مارکتینگ، باید حوزه‌ای که قصد فعالیت در آن را دارید به خوبی بشناسید. نیچ‌مارکتینگ زیر‌شاخه‌ای از بازاری بزرگ با نیازهای منحصر‌به‌خود است.

به‌طور مثال، بازار لوازم آرایشی بسیار وسیع و گسترده است، اما بازارهای کوچک‌تری برای کرم‌های پوستی یا لوازم آرایش مخصوص گریمورهای حرفه‌ای وجود دارد.

برندها با توجه به موارد زیر، بازار را تقسیم‌بندی یا به اصطلاح نیچ می‌کنند. افرادی که در هر دسته قرار می‌گیرند نیاز‌های ویژه‌ای دارند که از بخش بزرگ بازار متفاوت است.

نیچ-مارکتینگ چیست

 موقعیت جغرافیایی

داده های روانشناختی (علایق و ارزش‌ها)

جمعیت شناسی (سن، درآمد، جنسیت، تحصیلات)

قیمت (تخفیف، عمده فروشی)

رشد در یک بازار جاویژه بسیار سریع‌تر و ساده‌تر از یک بازار گسترده است زیرا افراد نیازهای مشخصی دارند که همان را هدف قرار می‌دهید.

به‌طور مثال شرکتی که در زمینه فروش کیف‌های دستی فعالیت می‌کند، باید طیف وسیعی از سلایق و انتظارات را پوشش دهد. حال این را با کسب و کار تولید کیف برای تازه مادران با فضای کافی برای لوازم نوزاد مقایسه کنید. قطعا این  کیف‌ها چون باب میل تازه مادران طراحی شده به سرعت توسط آنها شناسایی می‌شود و بازاریابی برای این گروه نیز کار بسیار ساده‌تری خواهد بود.

وقتی به شیوه نیچ مارکت کار می‌کنید، رسانه‌های اجتماعی نیز بهتر می‌توانند به کمک شما بیایند. هر چقدر بیشتر روی نیچ مارکت تمرکز کنید بیشتر می‌توانید توجه خریداران هدف را به سوی محصولات خود جلب کنید.

چگونه باید یک بازار جاویژه را شناسایی کنیم؟

ابتدا یک موضوع که به آن علاقمند هستید یا حداقل، سودآوری خوبی دارد انتخاب کنید. سپس زیرشاخه‌های آن را مشخص کنید؛ هر زیر شاخه حتی‌ می‌تواند زیر شاخه‌های مخصوص به خود را داشته باشد.

 “قاعده کلی این است که اگر نمی‌توانید زیر‌شاخه‌های بیشتری اضافه کنید احتمالا به بازار هدف یا نیچی که مدنظر داشته‌اید رسیده‌اید”.

و اینجا همان جایی است که کار اصلی شروع می شود.

مزایای-نیچ-مارکتینگ

نیچ مارکتینگ یک استراتژی برای رسیدن هر چه سریع‌تر به بازاری بزرگ‌تر در یک حوزه خاص است.

شما مجبورید با افراد زیادی رقابت کنید و تنها چیزی که نمی‌خواهید این است که، به دلیل موضوع بسیار عمومی و البته رقیبان بزرگ، دیده نشوید.

مزایای نیچ مارکتینگ

با نیچ‌مارکت بیشتر متوجه نیازهای خاص مشتریان خواهید شد و ارتباط بهتری با آنها برقرار می‌کنید. حضور مشتری‌های کمتر به معنای فرصت بیشتر برای ارتباط نزدیک‌تر با آنها است.

بسیاری از مشتریان در  بازاریابی نیچ چون آنچه خواستار آن هستند به خوبی تامین می‌شود و می‌توانند تعامل بهتری با کسب و کار داشته باشند خریدهای خود را تکرار می‌کنند.

در این بازار کوچک چون آنچه عرضه می‌شود متناسب با نیاز مشتریان است، ظرفیت بیشتری برای  خرید کالا و خدمات شما دارند. علاوه بر این، چون با رقبای کمتری روبرو هستید، در قیمت‌گذاری نیز شرایط بهتری خواهید داشت.

تصور عمومی این است که اگر بخش بزرگی از بازار را پوشش دهیم و برای آنها بازاریابی کنیم به سود و مشتری بیشتری می‌رسیم که البته در بیشتر مواقع اشتباه است. تنها در صورتی می‌توانید به سود خود و مشتریان بیشتر برسید که محصولات شما کاملا با خواست آنها منطبق باشد و علاوه بر این سرمایه کافی برای بازاریابی و تبلیغات این طیف وسیع داشته باشید و قیمت گذاری نیز با شرایط مالی تمام آنها بخواند، که در عمل امکان‌پذیر نیست.

هرچه که کسب‌و‌کار شما تخصصی‌تر باشد رقبای کمتری خواهید داشت. هنگامی‌ که به شکلی زیرکانه یک          مزیت رقابتی نیز برای خود تعریف کنید برنده اصلی خواهید بود و رقبای محدود شما باز هم محدودتر می‌شوند.

نیچ-مارکتینگ-چیست-و-چه-ویژگی-هایی-دارد

چطور یک بازار را به نیچ تبدیل کنیم؟

با نیچ مارکتینگ هر چقدر هم که رقابت زیاد باشد باز هم می‌توانید بازاری برای خود ایجاد کنید. بعضی از شرکت‌ها حتی با کشف و برآورده کردن نیازهایی که مورد توجه قرار نگرفته است بازارهای جدیدی ایجاد می‌کنند.

برای حضور موفق در بازاریابی جاویژه (نیچ مارکتینگ)، نیاز به نکاتی است که قبل و در حین کار باید رعایت کنید:

تحقیقات کامل: بازاریابی یعنی مشخص کنید که آیا این نیچ‌مارکتینگ برای کسب و کار شما عملی و قابل‌اجرا است یا نه. یک بازار در عین کوچک بودن باید به اندازه کافی بزرگ و سودآور باشد. همچنین باید شناخت خوبی از مشتریان پیدا کنید. آنچه که واقعا می‌خواهند به آنها عرضه کنید، نه آنچه فکر می‌کنید می‌خواهند. در فروش و بازاریابی تصمیمات شما باید براساس اطلاعات موثق باشد نه براساس حدس و گمان.

تحقیقات نیز کاری نیست که در یک مرحله انجام شده و کنار گذشته شود. همیشه باید برنامه‌ای برای کسب اطلاعات به روز و ارزشمند از مشتریان و نیازهای آنها داشته باشید.

دانش کافی: برای موفقیت در نیچ مارکتینگ باید درک درستی از صنعت و کسب‌و‌کار خود داشته باشند. شرکت در رویدادهای مرتبط و آشنایی با روش‌های بازاریابی خلاقانه  به این امر کمک می‌کند. رقبای خود را دست کم نگیرید و با مطالعه و عملی کردن اطلاعات یک سر و گردن از آنها بالاتر باشید.

تطبیق پذیری: برندهایی که با استراتژی نیچ‌مارکتینگ کار می‌کنند باید به دنبال روش‌هایی باشند که مناسب مشتریان آنها است. بعضی مشتریان به ایمیل‌ها بهتر جواب می‌دهند، در صورتی که در بازاری دیگر ارتباط بهتری با ویدئو برقرار می‌کنند. خود را با ویژگی‌های شخصیتی آنها تطبیق دهید.

 

تعریف-نیچ-مارکتینگ-نیچ-مارکت-جاویژه

در نیچ مارکتینگ با مدیریت شبکه‌های اجتماعی و فعالیت هدفمند در آن می‌توانید:

  • مخاطبان خود را به سرعت بشناسید.
  • بودجه بازاریابی خود را به نحوه بهتری صرف کنید.
  • خواهید فهمید که جامعه هدف شما به چه نوع بازاریابی و در چه قالبی بهتر پاسخ می‌دهد.
  • به عنوان یکی از راه‌های فروش به مشتریان از آن بهره ببرید.

نیچ مارکتینگ را از کجا شروع کنیم؟

نیچ مارکتینگ یا بازاریابی جاویژه، اساسا مراحل زیر را شامل می‌شود:

یک وب‌سایت راه‌اندازی کنید: در ابتدای کار وسواسی نباشید و هزینه زیادی نکنید. یک قالب آماده و سرویس‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس برای شروع بهترین گزینه هستند.

تولید محتوا و نشر آن: تولید محتوا ممکن است به عهده خودتان باشد یا به دیگران واگذار کنید. در هر صورت تنها مطالبی را روی سایت قرار‌دهید که مطمئن هستید مناسب مخاطبین شما است. تولید محتوای ارزشمند کمی زمان‌بر است اما ارزشش را دارد. یکی از راه‌های تضمین شکست در فروش و بازاریابی دست کم گرفتن تولید محتوای ارزشمند است، چون تولید محتوا اولین راهی است که می‌توانید با آن با مشتریان ارتباط برقرار کنید و اعتماد آنها را جلب نمایید.

بهینه سازی سایت: همانند تولید محتوا می‌توانید این کار را به فرد یا شرکتی واگذار کنید یا خودتان انجام دهید. سئو سایت کاری همیشگی است و تا زمانی که این کسب و کار را دارید باید سئو نیز بخشی از کار شما باشد. اگرچه بدون فعالیت در فضای مجازی نیز می‌توانید در نیچ مارکتینگ موفق شوید اما بدون تولید محتوای جذاب در فضای مجازی بخش بزرگی از مشتریان را از دست می‌دهید.

تفاوت-نیچ-مارکتینگ-و-بازاریابی-عمومی

تولید محصولات: اگر در بخش تحقیقات به‌خوبی عمل کرده باشید، محصول و خدماتی را که در این مرحله معرفی می‌کنید، به‌ خوبی برای شما سودآور خواهد بود. مشتریان بالقوه همیشه از محصولاتی که مطابق نیاز آنها باشد استقبال می‌کنند و این کار بازاریابی را به‌مراتب راحت‌تر می‌سازد.

در این حالت مشتریان با بازاریابی دهان به دهان به عنوان یک تبلیغ کننده عمل می‌کنند و تاثیر تبلیغ آنها به مراتب بیشتر است. به مشتریان راضی خود همانند یک “گنج” نگاه کنید.

مسئله مهم این است؛ اگرچه می‌توانید محصولات زیادی را تولید کنید اما بهترین گزینه تمرکز بر روی محصولات کمتر و باکیفیت بالاتر است. به این شکل انتخاب را هم برای مشتری آسان‌تر می‌سازید.

کار تنها بر روی بخش کوچکی از بازار ، به این معنا نیست که نمی‌توانید یا نباید، به بخش‌های دیگری بازار فکر کنید. در صورت وجود محدودیت‌ در شروع کار یا رقبای بزرگ در بازار، منطقی این است که با یک بازار جاویژه شروع کنید. بعد از آن هنگامی که در این بخش به رشد خوبی رسیدید، به سراغ بازارهای دیگر بروید.

ترافیک سایت را به فروش تبدیل کنید: به تبدیل مخاطب به مشتری، نرخ تبدیل گفته می‌شود، باید سعی کنید که نرخ تبدیل را افزایش دهید. کاربری سایت را برای بازدیدکنندگان تا حد ممکن آسان سازید. اگر به صورت مستمر سایت را بهینه کنید و تولید محتوای خوبی داشته باشید مطمئنا بعد از چند ماه نتایجی را که باید خواهید گرفت.

با مشتریان ارتباط مستمر داشته باشید و به آنها اطلاعاتی را بدهید که در آن بازار خاص به دنبالش هستند. این احساس را به آنها بدهید که برای شما ارزشمند هستند.

و اما نکته پایانی

این تفکر اشتباه است که مخاطبان زیاد با انواع خواسته‌ها و نیازها، بازار بهتری خواهد بود. هیچ کسب و کاری، منابع مالی و انسانی نامحدود برای در برگرفتن بخش بزرگی از بازار و محصولات را ندارد، بنابراین باید با انتخاب هوشمندانه بهترین بخش بازار، که مناسب شرایط و امکانات و منابع شما است کار را پیش ببرید.

بهتر این است که به جای اینکه به کسب و کاری کوچک در بازاری بزرگ تبدیل شوید، به کسب و کاری بزرگ در بازاری کوچک تبدیل شوید.

در نیچ مارکتینگ به یک برند برجسته در بازاری کوچکتر تبدیل می‌شوید. در کسب و کارهای اینترنتی هم یکی از راه‌هایی که می‌توانید موفقیت خود را تضمین کنید تمرکز بر روی نیچ مارکتینگ است.

منبع: مدیرآفرین

آیا مطلب را دوست داشتی؟

۳.۸ / ۵. ۳۸

ادامه مطلب